feminisme

Waarom is feminisme nog steeds relevant?

Misschien een gekke kop, maar geloof me: het lijkt nog steeds nodig te zijn om uit te leggen waarom in dit land, in deze tijd, feminisme nog steeds zo belangrijk is. Onlangs zat ik met de personen die het dichtst bij me staan in het leven ‘s avonds met een glaasje wijn te praten en kwam het onderwerp feminisme ter sprake. Ik probeerde uit te leggen waarom feminisme nog steeds zo belangrijk is en waarom ik me er zo betrokken bij voel, maar het gesprek sloeg al snel om en kreeg een grimmig randje. Onbegrijpelijk wat mij betreft, want het gezelschap bestond uitsluitend uit hoger opgeleide en weldenkende mensen die alles behalve ongeëmancipeerd te noemen zijn. Toch moest ik mijn feministische standpunten met hand en tand verdedigen en verzandde het gesprek over feminisme uiteindelijk in #notallmen. Voor de mensen die niet weten wat dit inhoudt: #notallmen houdt in dat elke feministe bij nagenoeg elk punt dat gaat over mannen te horen krijgt dat ‘echt niet alle mannen’ zo zijn. Mannen voelen zich, wanneer het om feminisme gaat, al snel aangevallen. Oh sorry, niet alle mannen. Maar veel mannen. Waarom? Ik zou het werkelijk waar niet weten. Het lijkt mij toch dat iedereen gebaat is bij een betere positie van de vrouw in de maatschappij. Natuurlijk zijn niet alle mannen vrouwonvriendelijk, natuurlijk zijn niet alle mannen seksuele roofdieren, maar er is wel een systematisch probleem in onze cultuur waardoor de verhoudingen tussen mannen en vrouwen scheef zijn, vrouwen vaak nog steeds niet serieus worden genomen, vrouwen nog steeds niet evenveel verdienen als mannen en vrouwen zich nog steeds niet altijd en overal veilig kunnen voelen. Dit is zeker niet alleen een probleem van mannen en ook niet van vrouwen, het is een maatschappelijk en cultureel probleem dat onder ogen moet worden gekomen door iedereen die er onderdeel van uit maakt. Met onderstaande voorbeelden uit de reguliere media en politiek wil ik daarom graag illustreren, voor eens en altijd, dat feminisme wel degelijk broodnodig is omdat vrouwen toch behoorlijk wat voor hun kiezen krijgen op dagelijkse basis en ook de reguliere media en bepaalde vooraanstaande personen qua gelijkheid en vrouwenrechten nog wel wel te leren hebben.

‘Feministen zijn allemaal slonsjes, die een verklaring zoeken voor hun eigen armzaligheid’

Theo Hiddema

Dit is een uitspraak van Theo Hiddema in De Volkskrant van 6 juni 2017. Theo Hiddema vormt samen met Thierry Baudet de tweemansfractie van Forum voor Democratie (FvD) en beiden staan bekend om hun seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen.

‘Hij ontmaagde me terwijl ik suf op een bankje lag’

Een verhaal over een verkrachting wordt in een Belgische uitgave van Flair in mei 2017 gereduceerd tot een ontmaagding terwijl je versuft bent. Schandalig! Als we verkrachting in een blad gericht op jonge meisjes gewoon een ontmaagding noemen wordt seksueel geweld genormaliseerd in de media en helemaal omdat dit een blad is voor relatief jonge vrouwen geeft dit een ontzettend gevaarlijk beeld. De cover werd opgemerkt en gedeeld via Twitter door sociaal pedagoge @LiesbethKennes

‘Grab ’em by the pussy’

Trump

De kranten en tijdschriften stonden er vorig jaar bol van: de zeer vrouwonvriendelijke video van Donald Trump waarin hij pocht over hoe je als bekendheid met vrouwen kunt doen wat je wilt en waarin hij de nu al bij iedereen bekende uitspraak ‘grab ’em by the pussy’ deed. Alhoewel de uitspraak al in 2005 werd gedaan door Donald Trump lekte de video van deze uitspraak pas tijdens de presidentiële verkiezingen uit. Toch is deze man is president van de Verenigde Staten geworden.

‘Sexy carnavalsoutfit leidt tot zware mishandeling’

Omroep West

Dit artikel met deze aanstootgevende titel verscheen begin juni op Omroep West. Een man mishandelde zijn ex nadat hij een aantal foto’s van haar had gezien in een carnavalsoutfit die naar zijn mening te sexy was. Het is dus niet de sexy carnavalsoutfit, maar de dronken en agressieve ex, dat leidde tot de mishandeling. In hetzelfde artikel kan de journalist het ook niet laten om de desbetreffende man te beschrijven als ‘Je zou het niet zeggen als je de Leidenaar ziet zitten in de rechtbank; grijs pak; rode stropdas, glimmende schoenen.’ Zucht.

‘Zou u haar doen? Graag alleen antwoorden met seksistische complimentjes’

geenstijl

GeenStijl wist de gemoederen weer aardig bezig te houden de laatste maanden met hun zeer vrouwonvriendelijke artikelen en de nog walgelijkere commentaren van hun reaguurders. Zo ook op dit artikel van GeenStijl waarin aan de reaguurders wordt gevraagd of ze Loes Reijmers zouden doen. Het resultaat was een heleboel media aandacht en een manifest van een prominente groep mediavrouwen die besloten dat het genoeg was geweest met GeenStijl en Dumpert. Echter, het publiekelijk tot de orde roepen van deze platformen veroorzaakte een nog grotere stroom aan beledigingen en walgelijke teksten. En de veelvuldig gemaakte opmerkingen met de strekking: als je als vrouw hierdoor beledigd bent of het ronduit weerzinwekkend vindt dan ben je zuur en humorloos. Het is tenslotte toch allemaal spel? Het is toch een geintje? Kunnen wij vrouwen niet tegen een geintje? Dat die teksten van de reaguurders meer een virtuele aanranding of verkrachting benaderen dan een grapje ziet men blijkbaar niet in.

Bron foto 1: Nicole Adams op Unsplash

1 gedachte over “Waarom is feminisme nog steeds relevant?”

  1. Het is “in” om feminisme belachelijk te vinden. Ik heb het gevoel dat alleen mensen die het in de jaren zestig volgden en begrepen, dat nu ook nog doen. Voor de rest is het net zoiets als stemrecht: in de tijd dat stemrecht een bijzondere verworvenheid voor vrouwen en voor alle lagen van de bevolking was, was iedereen blij om te mogen stemmen. Nu er in de politiek niet echt meer naar elkaar geluisterd wordt, lijkt stemmen vrij zinloos. Alleen is feminisme blijkbaar vooral iets voor een groep zeurkousen en zeker niet de moeite waard om te onderzoeken of om er eens iets over te lezen. Ik vind dat jammer. Zelfrespect is voor iedereen nodig, man en vrouw, en daarbij hoeven we elkaar niet te bevechten of uit te sluiten. Laat de term feminisme dan maar, misschien is die historisch geworden en niet meer nodig. Misschien moeten we ons gewoon overgeven aan the age of Aquarius en komen we dichterbij elkaar als we spiritueler worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *