PuurFair 2016

PuurFair

Vorige week vond de tweede editie van de PuurFair plaats, een gezellig event waar alles draait om een duurzame lifestyle en de toekomst van duurzaamheid. Natuurlijk was ik van de partij en vandaag lees je alles over deze dag, de mooie initiatieven waar ik op de beurs kennis mee maakte en de presentaties die ik heb bijgewoond.

PuurFair 2016

Op zondag 18 september stond de Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam geheel in het teken van duurzaamheid tijdens de tweede editie van de PuurFair. Het was een prachtige dag en buiten de hal werden bezoekers al verwelkomt door de heerlijke geuren van de mobiele keukens van The Dutch Weedburger en Bakblik met hun heerlijke vega(n) hapjes.

PuurFair 2016

De markt van de PuurFair bestond dit jaar uit zes themapleinen: wonen en energie, voeding, lifestyle, crowdfunding, mobiliteit en vrije tijd. In de grote hal waren veel stands aanwezig van allerlei leuke merken en initiatieven. Op het themaplein ‘voeding’ stonden stands van onder andere BetterCandy, Happy Herbi, Lola Quinoa, Hofwebwinkel, Biobites en de Vegetariërsbond. Op het themaplein ‘lifestyle’ waren de stands van onder andere Bedaffair, nOeser, O’Right Natural Haircare, Antroposofie Magazine en Eerlijk Winkelen te bezoeken. Op het themaplein ‘wonen’ waren onder andere Qurrent, Vandebron, Vital Homes en Platform M3 architecten aanwezig.

PuurFair 2016

Op de beurs waren natuurlijk een paar favorieten te bezoeken, zoals Genoeg magazine, Nudge, KrijgdeKleertjes en Estafette, maar er waren ook een heleboel stands aanwezig waar bezoekers kennis konden maken met nieuwe ontwikkelingen en producten. Zoals de quinoa van eigen bodem bij Lola Quinoa, het modulaire recyclingsysteem van Bin Bang en de snelle e-bikes van Qicq. Ik vond vooral de heerlijke bites van Happy Herbi een echte aanrader en maakte bij de stand van de Vegetariërsbond kennis met hun platform en hun tijdschrift. Bij de stand van Genoeg konden bezoekers een Meermetminder Box afhalen en zelf de toiletten waren verduurzaamd met vrouwelijke hygiëneproducten van Yoni en cradle to cradle toiletpapier van My Satino Black. In totaal waren er meer dan 70 deelnemers aan de beurs.

PuurFair 2016

Bij de stand van Stichting Windowfarms Nederland waren diverse voorbeelden van windowfarms te zien en konden bezoekers een workshop volgen waarbij ze leerden hoe een (low tech) windowfarm wordt gebouwd. Bin Bang wilde bezoekers kennis laten maken met hun product door ze de gelegenheid te geven hun recyclebakken te komen versieren. Bij de stand van Bio-Ron waren Blije Bijen Ballen te maken en er werd een heuse eetbare plantenwandeling georganiseerd waar bezoekers onder begeleiding in het nabijgelegen park op zoek gingen naar eetbare planten.

PuurFair 2016

Alhoewel er diverse stands per thema aanwezig waren was het niet altijd geheel duidelijk op welk themaplein je je bevond omdat alle stands in één hal verzameld waren en er geen duidelijk afbakening was. Het is leuk dat er aandacht wordt besteed aan al deze onderwerpen, maar het concept van de themapleinen zou zeker tijdens een volgende editie verder uitgebreid kunnen worden. Ook waren er op het gebied van crowdfunding, mobiliteit en vrije tijd helaas maar weinig stands aanwezig terwijl er toch genoeg mooie initiatieven op die gebieden zijn. Wellicht dat met het groeien van de beurs de deelname van andere bedrijven aan de beurs ook toeneemt.

PuurFair 2016

Natuurlijk was er naast de markt ook nog genoeg aandacht voor duurzaamheid tijdens de lezingen. Zelf heb de lezingen van de NVRD bijgewoond over afvalscheiding in Nederland, van A New Zero over zero waste leven en van Bin Bang over de nieuwste afvalscheidingsmethode. Vooral de lezing van Jessie en Nicky van A New Zero vond ik erg interessant. Natuurlijk ken ik ze al langer van hun blog Emma + John en Opgemärkt, maar ik vond het leuk om kennis te maken met hun nieuwste initiatief, A New Zero, waarmee ze ondersteuning bieden voor en lezingen en workshops geven over een duurzame (plasticvrije) lifestyle.

PuurFair 2016

De beurs was erg leuk om te bezoeken en een fantastische manier om kennis te maken met een heleboel leuke initiatieven en merken. Ik vond de lezingen ook erg leuk om bij te wonen, al had dat programma wat mij betreft wel wat uitgebreider gemogen. Zo’n beurs is natuurlijk een uitgelezen kans om mensen via lezingen en workshops enthousiast te maken voor een doel of product en op dit gebied vond ik persoonlijk dat het programma wel wat uitgebreid kon worden. Dit jaar had de beurs al ruim 2000 bezoekers en de organisatie kijkt terug op een geslaagde tweede editie. Ik ben in elk geval heel erg benieuwd naar volgend jaar! Wil je meer weten over het event, de aftermovie bekijken of op de hoogte blijven van de volgende editie? Bezoek dan de website van de PuurFair.

4 gedachten over “PuurFair”

  1. Leuk te lezen! We werken vanaf nu aan een volgende editie die ook wat mobiliteit en vrijetijd wat ons betreft uit zijn voegen gaat barsten. Gelukkig veel en enthousiaste bezoekers en dus standhouders, plus een fijne samenwerking met Westergasfabriek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *